We hebben je ❤ nodig!

Scholing en ontwikkeling

Fokus vindt het belangrijk dat ADL-assistenten op een deskundige manier assistentie verlenen, waarbij de regie bij de cliënt blijft. Het werken als ADL-assistent vraagt daarom om specifieke kennis, houding en vaardigheden. Vandaar dat wij een eigen scholingsprogramma hebben dat in het eerste jaar van het dienstverband wordt gevolgd. De scholing bestaat uit 4 lessen, praktijkopdrachten, een aantal e-learning modules en toetsen. Tijdens deze scholing wordt jou, als nieuwe ADL-assistent, geleerd om op een veilige en juiste manier ADL-assistentie te verlenen aan onze cliënten. Zo wordt er aandacht besteed aan werken met hulpmiddelen, persoonlijke verzorging bij de cliënt, transfers uitvoeren, werken op aanwijzing en tempo van de cliënt, omgaan met agressie, etc. Tevens word je bij Fokus geschoold in het uitvoeren van een aantal eenvoudige verpleegtechnische handelingen. Na deze 4 daagse opleiding ga je in de praktijk aan de slag en volg je nog verdiepende terugkomdagen. Tijdens het opleidingsjaar blijf je in gesprek hoe je ontwikkeling gaat en kan er (na 6 maanden) gestart worden met het behalen van het Mbo-certificaat ‘Individuele basiszorg verlenen’.

De lesdagen worden gegeven in Utrecht, Zwolle of Eindhoven. De reiskosten en scholingsdagen in het kader van deze interne opleiding worden vergoed.

Mbo-certificaat

Na vijf tot zes maanden kan de ADL-assistent werken aan het behalen van het Mbo-certificaat ‘Individuele basiszorg verlenen’.

Dit deel bestaat uit:

  • 5 online lesdagen van drie uur per les
  • 2 praktijkexamens: een opdracht op het project en een online gesprek.

Tijdens deze online lessen volgt onder andere verdieping in bepaalde ziektebeelden, hygiëne, hulpmiddelen en wat te doen bij verslikken.

Certificaat opleiding ADL-assistent

Als je het Fokus-deel van de opleiding tot ADL-assistent positief afrond krijg je een certificaat, dat alleen geldig is binnen Fokus. Je ontvangt een certificaat van de opleiding ADL-assistent. Daarnaast kun je dus het landelijk erkende Mbo-certificaat ‘Individuele basiszorg verlenen’ behalen.

Trainingen

Fokus biedt naast de ADL-opleiding verschillende trainingen aan om je kennis te verbreden.

 

×