Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Bijbaan in de zorg zonder diploma? Bij Fokus kan het!

Wil je graag iets betekenen voor anderen, maar heb je (nog) geen zorgdiploma? Geen probleem! Bij Fokus kun je aan de slag met een bijbaan in de zorg zonder diploma. Je krijgt bij ons een korte, praktijkgerichte training waarmee je goed voorbereid aan je werk begint. Als ADL-assistent help je mensen met een lichamelijke beperking bij dagelijkse handelingen, zoals aankleden, douchen of uit bed komen. Je werkt zelfstandig, met professionele hulpmiddelen, en altijd op afroep van de cliënt. Zo leer je veel, verdien je goed én doe je waardevol werk – zonder dat je al een zorgopleiding hoeft te hebben afgerond.

Hoe ziet de interne opleiding er uit?

Fokus vindt het belangrijk dat ADL-assistenten op een deskundige manier assistentie verlenen, waarbij de regie bij de cliënt blijft. Het werken als ADL-assistent vraagt daarom om specifieke kennis, houding en vaardigheden. Vandaar dat wij een eigen scholingsprogramma hebben dat in het eerste jaar van het dienstverband wordt gevolgd. De scholing bestaat uit 4 lessen, praktijkopdrachten, een aantal e-learning modules en toetsen. Tijdens deze scholing wordt jou, als nieuwe ADL-assistent, geleerd om op een veilige en juiste manier ADL-assistentie te verlenen aan onze cliënten. Zo wordt er aandacht besteed aan werken met hulpmiddelen, persoonlijke verzorging bij de cliënt, transfers uitvoeren, werken op aanwijzing en tempo van de cliënt, omgaan met agressie, etc. Tevens word je bij Fokus geschoold in het uitvoeren van een aantal eenvoudige verpleegtechnische handelingen. Na deze 4 daagse opleiding ga je in de praktijk aan de slag en volg je nog verdiepende terugkomdagen. Tijdens het opleidingsjaar blijf je in gesprek hoe je ontwikkeling gaat en kan er (na 6 maanden) gestart worden met het behalen van het Mbo-certificaat ‘Individuele basiszorg verlenen’.

De lesdagen worden gegeven in Utrecht, Zwolle of Eindhoven. De reiskosten en scholingsdagen in het kader van deze interne opleiding worden vergoed.

Wat houdt assistentie op aanwijzing in?

Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten regie houden over hun leven. Wij voeren daarom assistentie alleen uit op aanwijzing van de cliënt. De cliënt bepaalt wanneer en hoe de assistentie wordt verleend. Hierbij passen wij ons aan op het tempo van de cliënt. We hebben dus geen vaste tijden voor de assistentie die wij verlenen.

Wanneer krijg ik een toeslag op mijn loon?

In onze cao hebben wij inconveniënten uren vastgelegd. Over deze uren ontvang je een toeslag op jouw loon variërend van 22 tot 60%. Dit geldt voor de uren:

  • van maandag tot en met vrijdag van 20.00 tot 07.00 uur.
  • zaterdag, zondag, feest- en gedenkdagen

Meer informatie over toeslag op de inconveniënten uren vind je in onze cao.

Hoe kan ik solliciteren

Je kan solliciteren via het online sollicitatieformulier op onze website. Onderaan de betreffende vacature kan je op de oranje knop solliciteren klikken, waarna het sollicitatieformulier wordt geopend.

Hoe lang is de proeftijd?

De proeftijd bedraagt twee maanden.

Krijg ik een vast of tijdelijk contract?

Je krijgt, tenzij anders vermeld, een contract voor de duur van een jaar. In dit jaar, dien je de interne opleiding met succes af te ronden. Je contract zal bij goed functioneren en voldoende formatieruimte daarna worden omgezet in een vaste aanstelling.

Kan ik fulltime werken bij Fokus?

Nee, op dit moment hebben wij geen fulltime functie beschikbaar als ADL-assistent.

Kan ik op meerdere projecten werken en zodoende fulltime werken?
Krijg ik een vast rooster?

Nee, Fokus kent wisselende diensten en een stukje oproepbaarheid van de contracturen. In onze cao is geregeld dat Fokus elke maand het rooster 28 dagen voorafgaand aan de maand bekend maakt. Minimaal 80% van je contracturen moeten dan vastgelegd zijn; voor het overige deel ben je oproepbaar. Je diensten verschillen in dagen en werktijden van week tot week. Waar het kan, wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren.

Ik wil alleen nachtdiensten draaien, is dat mogelijk?

Op sommige projecten werkt een vaste nachtdienstploeg. Indien het een vacature betreft specifiek voor een nachtdienst, dan vermelden wij dat er duidelijk bij. Je bent als nachtdienstmedewerker wel achtervang voor de dagdiensten bij bezettingsproblemen en noodgevallen.

Ik heb geen diploma of werkervaring in de zorg, kan ik toch bij Fokus solliciteren?

Opleiding, leeftijd of ervaring is niet doorslaggevend in het succesvol uitvoeren van deze functie. Er werken mensen bij ons met de meest uiteenlopende achtergronden (bijvoorbeeld zorg, detailhandel, horeca, callcenter et cetera). Ook zonder diploma of werkervaring in de zorg ben je welkom om te solliciteren bij Fokus. Je moet wel bereid zijn om onze verplichte interne opleiding te volgen, te doorlopen en succesvol af te ronden.

Ik heb al een diploma in de zorg, moet ik de interne opleiding dan ook doorlopen?

Ja, ook voor mensen met een diploma in de zorg is de interne opleiding verplicht.

Ik wil graag stage lopen bij Fokus, kan dat?

Op een aantal projecten van Fokus kan stage worden gelopen. Neem contact op met het project of er mogelijkheden zijn.

Kan ik ook minder dan 4 weken vakantiewerk doen bij Fokus?

Nee, de ondergrens is minimaal 4 weken en wij geven de voorkeur aan een langere periode. Dit heeft tevens te maken met de tijd die we kwijt zijn aan het inwerken van jou, voordat je zelfstandig kan functioneren.

Kan ik langer dan 13 weken werken in de zomerperiode?

Ja dat kan, maar niet als vakantiekracht. Je kunt wel solliciteren via het open sollicitatieformulier als tijdelijke medewerker. Klik hier om direct een open sollicitatie te versturen.

Moet ik perse 4 of meer weken aaneengesloten werken?

De ondergrens is 4 weken, maar kom je een langere periode werken, dan is een onderbreking van de periode in verband met een eigen vakantie bespreekbaar.

Kan ik aansluitend op het vakantiewerk in dienst blijven?

Indien het van beiden kanten bevalt en er is ruimte op het Fokusproject voor een extra medewerker, dan kun je in dienst blijven als vaste medewerker of het werk als bijbaan doen.

Heb ik een proeftijd?

Ja, in je contract is een proeftijd opgenomen van minimaal 2 weken en maximaal een maand. De duur is afhankelijk van de duur van je contract.

Hoe word ik ingewerkt?

Als vakantiekracht word je op het project door een collega ingewerkt. De cliënt helpt je daar ook bij, omdat je op aanwijzingen van de cliënt werkt.

Hoe zien de diensten er uit?

Als vakantiekracht draai je diensten van minimaal 3 en maximaal 8 uur. Je wordt geregeld ingezet op spitsdiensten, dat zijn de drukke momenten van de dag: ’s ochtends tussen 7.00 en 11.00 uur en ’s avonds van 20.00 tot 24.00 uur.

De avonddiensten duren tot 24.00 uur (op sommige projecten kan dit later zijn). Als vakantiekracht hoef je in principe geen nachtdiensten te draaien, in overleg met een locatiemanager kan daar van worden afgeweken.

Werk ik alleen of in teamverband?

Een ADL-team van een project bestaat uit ongeveer 20 tot 30 ADL-assistenten. Gedurende de dag ben je vaak met meerdere collega’s aanwezig op de centrale unit. De assistentie bij de cliënt verleen je echter grotendeels alleen.

Wat zijn mijn doorgroeimogelijkheden als ADL-assistent?

Bij Fokus kun je naast de assistentie bij cliënten ook één of meerdere teamtaken op je nemen. Daarnaast bieden wij een BBL-opleiding aan; Helpende Zorg en Welzijn. Op het moment dat je bij ons in vaste dienst komt, kan jij je voor deze opleiding aanmelden.

Ik heb geen diploma of werkervaring in de zorg, kan ik toch solliciteren?

Ja, dat kan. Er werken mensen bij ons met de meest uiteenlopende achtergronden (bijvoorbeeld zorg, detailhandel, horeca, callcenter et cetera). Iedereen wordt intern opgeleid tot ADL-assistent, waardoor ervaring in de zorg geen vereiste is voor de functie. Je moet uiteraard wel bereid zijn om de interne opleiding te volgen, te doorlopen en succesvol af te ronden. Lees meer informatie.

Kan ik fulltime werken?

Nee, op dit moment hebben wij geen fulltime functie beschikbaar als ADL-assistent.

Wat is een spitsdienst?

Een spitsdienst is een dienst op de drukke momenten van de dag, waarop veel van onze cliënten tegelijkertijd een assistentievraag hebben. Denk bijvoorbeeld aan het moment van opstaan of naar bed gaan. Wij moeten daarom voor deze drukke momenten extra personeel inzetten. Een spitsdienst duurt vaak 3 of 4 uur.

Ik kan niet om 7.00 uur beginnen of tot 24.00 uur werken, kan hier rekening mee gehouden worden?

Als je bij Fokus gaat werken, dien je voor alle diensten tussen 7.00 uur en 24.00 uur beschikbaar te zijn. Van deze tijden kan eerder of later worden afgeweken, afhankelijk van het oproepgedrag van de cliënten. Je kunt jouw roostervoorkeuren kenbaar maken en wij zullen hier waar mogelijk rekening mee houden.

Ik wil geen nachtdiensten werken, kan dat?

Bij veel Fokusprojecten wordt gewerkt met een vaste nachtdienstploeg. Op sommige projecten rouleert iedereen mee in alle voorkomende diensten, dus ook de nachtdiensten.

Dit verschilt dus per project. Bij bezettingsproblemen en noodgevallen ben je wel achtervang voor de nachtdienst. Dit betekent dat je beschikbaar en bereid moet zijn om incidenteel een nachtdienst te werken.

Ben ik verplicht om in het weekend te werken?

Ja. Je hoeft niet elk weekend te werken, maar je dient wel twee keer per maand het weekend beschikbaar te zijn.

Kan ik een voorkeur opgeven voor mijn beschikbaarheid?

Ja, als je gaat starten vul je een voorkeursformulier in voor jouw beschikbaarheid. Hier proberen wij waar mogelijk rekening mee te houden. Echter kunnen wij niet garanderen dat je altijd binnen deze voorkeuren wordt ingepland.

Wanneer moet ik beschikbaar zijn?

Onze cliënten kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week assistentie oproepen. Dit vraagt een grote beschikbaarheid van onze ADL-assistent. Als ADL-assistent ben je daarom maandag t/m vrijdag tussen 7.00 uur en 24.00 uur en 2 keer per maand in het weekend beschikbaar. Je kan standaard 1 dag of 2 dagdelen vrij houden. Het rooster is ongeveer 28 dagen van tevoren bekend.

Krijg ik een vast rooster?

Nee, Fokus kent wisselende diensten en een stukje oproepbaarheid van de contracturen. In onze cao is geregeld dat Fokus elke maand het rooster 28 dagen voorafgaand aan de maand bekend maakt. Minimaal 80% van je contracturen moeten dan vastgelegd zijn; voor het overige deel ben je oproepbaar. De diensten verschillen in dagen en werktijden van week tot week. Waar het kan, wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren.

Ik zoek een bijbaan, kan dat bij Fokus?

Door de flexibele werktijden is werken bij Fokus vaak goed te combineren met een o.a. een studie. Afhankelijk van jouw beschikbaarheid en inzetbaarheid, is het daarom mogelijk om bij Fokus te werken als bijbaan. In jouw sollicitatie kan je jouw beschikbaarheid aangeven. Wij zullen kijken of deze aansluit bij onze roosterbehoefte.

De vacature staat niet meer op de website, kan ik nog reageren?

Nee, na het verstrijken van de sluitingsdatum verdwijnt de vacature automatisch van de website. De reacties die wij binnen hebben, zullen worden beoordeeld. Je kan een job-alert aanzetten op onze website zodat je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe vacatures bij jouw voorkeurslocaties.

×